Viden
Har du spist noget giftigt?
Hvis du spiser en vild vækst, og efterfølgende får mistanken om at den er giftig, så ring hurtigst kontakt til Giftlinjen. Kontaktoplysninger findes forneden. Sørg altid for at gemme en vækst tilsvarende den du har spist. Det vil gøre lægernes og sygeplejerskernes arbejde med at vurdere situationen lettere. Giftlinjen er en landsækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp i tilfælde af forgiftning. Sygeplejersker og læger, der er særligt uddannede inden for forgiftning, sidder klar ved telefonerne døgnet rundt.
Ring til giftlinjen +45 82 12 12 12
VILD MAD sankeregler
VILD MAD sankeregler er en oversigt over, hvad du må, når det kommer til at sanke i den danske natur. Her kan du finde svar på hvordan, hvor meget og hvornår, du må sanke..
Sankereglerne er ikke en udtømmende gennemgang af, hvordan du må færdes i naturen, da al færden i naturen er omfattet af både Naturbeskyttelsesloven, Adgangsbekendtgørelsen og Mark- og Vejfredsloven.
I Danmark gælder det, at vi alle har ret til at færdes i naturen, men ejeren – såvel den private som den offentlige – kan give lov til andet og mere end det, reglerne tillader. I fredede områder kan offentlighedens adgang være udvidet eller indskrænket i forhold til de almindelige regler.
Du må altså gerne opholde dig i den danske natur, men hvornår og hvordan, du må sanke er afhængigt af, hvilken natur, du befinder dig i, og hvem der ejer arealet.
Helt overordnet gælder det på tværs af naturtyper og ejerforhold, at du må færdes i naturen fra kl. 6 og til solnedgang og sanke urter, bær, frugt, svampe og blomster til eget brug. På private arealer må du dog kun sanke, hvad du kan nå fra vej og sti medmindre andet er aftalt. Ifølge Jyske Lov fra 1241, som faktisk stadig er gældende, må du dagligt sanke så meget, som der kan være i din hat. Ifølge nutidig fortolkning svarer det til indholdet af en lille plastikpose. Du må ikke sanke erhvervsmæssigt og heller ikke opgrave, oprykke og beskære planter.
Du kan i det følgende læse mere om, hvad du må i de forskellige naturtyper, som kaldes sankelandskaber i VILD MAD.
Sankelandskab: Løvskov og nåleskov
(Naturstyrelsen: Skov)
I offentlig skov må du sanke over det hele, mens du i privat skov kun må sanke det, du kan nå fra stien. Du må sanke i offentlige skove hele døgnet, mens du i privat skov kun må sanke fra kl. 6 og til solnedgang.
Sankelandskab: Strand og strandeng
(Naturstyrelsen: Strande og klitter)
Du må sanke overalt på strande og med kortvarige ophold til fods i strandenge hele døgnet.
Sankelandskab: Byen, Græsland, Grøftekant, Hegn, Sø og Vandløb
(Naturstyrelsen: Udyrkede arealer (overdrev, moser, heder, ikke-dyrkede enge m.fl.)
- På offentlige, udyrkede arealer må du altid sanke, mens du på private, udyrkede arealer kun må sanke fra kl. 6 og til solnedgang.
- Hvis området er privat, må du gerne kontakte ejeren, som kan give lov til mere – ejeren kan findes gennem forespørgsel hos din kommune eller ved at gå ind på www.boligejer.dk. Her kan du taste adressen ind, og se hvem der ejer arealet.
- Det vigtigste af alt er, at vi tænker os om og behandler naturen varsomt. Det er os, der er på besøg, og vi bør derfor opføre os som gode og betænksomme gæster. Dels af hensyn til naturens planter og dyr, dels af hensyn til de mennesker, som ejer og lever af naturen. Lad os leve op til det ansvar det er, at vi har lov til at færdes på deres ejendom.
- Hvis du holder dig til ovenstående, kan du nyde din sankning med ren samvittighed. Du skal dog altid være opmærksom på, at der kan være indført lokale restriktioner af hensyn til sikkerhed, orden og naturbeskyttelse. Man kan ikke være sikker på, at blive informeret gennem skiltning, så den bedste måde at finde viden er at kigge i bekendtgørelser og fredningsdokumenter for det specifikke område samt på www.boligejer.dk
VILD MAD sankeregler er lavet med udgangspunkt i Naturstyrelsens folder ”Naturen må gerne betrædes”.
Blade og skud
-
Hvor må jeg plukke blade og skud?
Hvis du er på udkig efter blade og skud fra træer, skal du altid undersøge hvem, der ejer det område, du sanker på - og bede om tilladelse. Langt de fleste granplantager er kommercielle, så det gælder især, hvis du sanker i nåleskov.
-
Hvornår er blade og skud gode?
Skud på træer er bedst lige inden de folder sig ud, og bladene er bedst, når de er helt lysegrønne og matte i overfladen. Granskud skal du gå efter, når de er lysegrønne og bløde og gummiagtige at røre ved.
-
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker blade og skud?
En saks og en beholder (evt. en pose).
-
Hvordan plukker jeg blade og skud?
De friske blade kan du plukke direkte fra træet eller busken. Uudfoldede skud fra løvtræer kan du forsigtigt vippe af grenene med fingrene, så resten af grenen ikke tager skade. Granskud klipper eller skærer du forsigtigt lige over det yderste lysegrønne sted. Det kan være en hård omgang for planter og træer at få plukket blade og skud af, så pluk altid fra flere træer og buske ad gangen - og pluk aldrig for meget fra samme gren. Generelt skal du bruge fornuften og tænke over, hvad planten kan tåle. Læg plantedelene i fryseposer eller bøtter med låg og forsøg efter bedste evne at holde dem udenfor direkte sollys. Opbevarer du bladene i poser, er det en god idé at vikle et vådt håndklæde rundt om poserne, så de ikke bliver for varme på vejen hjem.
-
Hvordan renser jeg blade og skud?
Skyl dem forsigtigt og lad dem lufttørre.
Blomster
-
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker blomster?
Tag en saks med til at klippe stilke over og en kurv med et fugtigt viskestykke i bunden, hvor blomsterne kan trække vejret og ikke bliver mast. Du kan også bruge plastikbøtter foret med fugtig køkkenrulle i stedet for en kurv.
-
Hvordan plukker jeg blomster?
De fleste blomster kan du nippe af med fingrene, så du kun får selve blomsterhovedet med og ikke beskadiger resten af planten. Læg forsigtigt blomsterhovederne på det fugtige underlag. Skal du have mange blomster i samme bøtte, så læg dem i lag med fugtig køkkenrulle mellem hvert lag.
-
Hvordan renser jeg blomster?
Som udgangspunkt skyller man aldrig blomster, men renser dem. Det meste af blomsternes smag kommer nemlig fra pollen og nektar, og hvis de skylles, ryger det med i vasken. Læg i stedet de friskplukkede blomster ud på et fugtigt viskestykke på køkkenbordet under et åbent vindue i et par timer, så små insekter kan flyve og kravle væk. Nogle blomster (som hyldeblomst) har meget bitre stængler, så klip stilkene over så tæt på blomsterhovedet som muligt og fjern græsrester og visne blade.
Bær
-
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker bær?
Medbring flere lave bøtter med låg, når du skal plukke bær. Fordel bærrene i bøtterne, så de meget modne og bløde bær, der gerne må smatte ud (som kan koges til syltetøj eller saft) lægges i den ene bøtte, mens du reserverer den anden til mere spændstige bær, som du skal bruge hele. Pas på med at lægge for mange bær i samme beholder oven på hinanden - lige så snart du lægger dem i lag, begynder de nederste bær at mærke trykket. Hvis du skal plukke hindbær, brombær eller havtorn, der har har ubehagelige torne, skal du huske handsker - og heldækkende tøj, så du ikke får rifter og sår.
-
Hvordan renser jeg bær?
Rens bærrene så snart du kommer hjem ved at skylle dem forsigtigt i et dørslag og lade dem lufttørre på et viskestykke på køkkenbordet. Står du med en bunke bær, hvor nogle er smattet ud, og andre er fine og hele, kan du lægge et tørt viskestykke ud over et spækbræt, stille brættet på skrå og lade bærrene trille ned ad brættet. De smattede bær vil have en tendens til at sidde fast på viskestykket, mens de hele bær fint triller ned og lander i den anden ende.
Frugt
-
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker frugt?
En frugtplukker kan være en god hjælp til at nå frugterne på træet - ellers kan du bruge en stige eller kasse som forlænger. Tag også en kurv eller kasse med til at opbevare frugterne i. Hvis du regner med at plukke mange frugter, så tag flere kasser med til opbevaring - gerne kasser, der kan stables. Det er vigtigt, at frugterne ikke ligger i for mange lag - ellers bliver de mast. Men de skal også pakkes tæt, så du kan transportere dem, uden at de bliver kastet rundt. Hvis du skal transportere frugterne langt, kan det være en god ide at pakke lidt avispapir omkring dem, så de ikke rasler rundt og bliver stødt.
-
Hvordan plukker jeg frugt?
Frugter er plukkeklar, hvis de selv slipper grenen, når du drejer dem en halv omgang. Ellers er de ikke modne endnu, og skal sidde længere. Et godt trick med æbler og pærer er at plukke en frugt, dele den på midten (eller bide ind til kernehuset) og se på kernerne. Hvis de er meget lyse eller lysebrune, så var frugten ikke klar til at blive plukket. Men hvis kernerne er mørkebrune hen mod det sorte, er frugten moden. Pas på, du ikke kommer til at støde de modne frugter, når du plukker dem - et lille stød kan betyde, at der går mug i frugten, så det kan godt betale sig at være forsigtig.
-
Hvordan opbevarer jeg frugt?
Det er meget forskelligt, hvordan frugt skal opbevares, men tørt, koldt og mørkt er et godt udgangspunkt. Æbler og pærer kan holde i flere måneder, hvis du opbevarer dem rigtigt. Tjek løbende dine frugter for tegn på mug, og fjern de ramte frugter hurtigst muligt, så de ikke smitter resten af høsten.
Nødder
-
Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker nødder?
En stige kan være en god hjælp til at nå nødderne på træet - og en kurv til at opbevare nødderne i.
-
Hvordan plukker jeg nødder?
Det er bedst at plukke nødder direkte fra træet, da der hurtigt går mug og skimmel i dem, hvis de får lov at ligge på jorden. Nødderne skal let give slip på grenen, når du trækker i dem, ellers er de ikke modne endnu.
-
Hvordan renser jeg nødder?
Hvis du har samlet nødder fra jorden, kan de godt være både snavsede og våde. Skyl dem i varmt vand fra hanen - og brug en neglebørste, hvis skidtet er svært at få af. Afslut med at give dem et bad i lunkent vand tilsat atamon, så du får bugt med skimmel og svampe fra skovbunden. Lad dem tørre på et tørt viskestykke på køkkenbordet i et par timer.
-
Hvordan opbevarer jeg nødder?
Væsken i de friske nødder gør, at de ikke holder ret længe. Du skal derfor tørre de nødder, du ikke spiser i løbet af de første dage for at forlænge deres holdbarhed. Find et lunt og tørt sted med god ventilation og hæng dem op i en nylonstrømpe til tørring i to til tre uger afhængigt af hvilken nød, der er tale om - og hvor meget fugt, der er i luften. Smag nødderne undervejs og stop tørringen, når de har det rette bid. De tørrede nødder skal du opbevare køligt, mørkt og tørt.
-
Hvad gør jeg, hvis der kommer mug på nødderne?
Hvis du opbevarer nødderne for køligt, kan de let blive angrebet af mug (især valnødder). Mug på ydersiden af en nød kan du fjerne med atamon, inden du knækker den, men hvis der er mug inde i nødden, skal du smide den ud.