Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Brungul Rørhat

Brungul rørhat har en slimet overflade når du finder den i naturen, men træk det øverste hattehud af, og du har en rigtig fin spisesvamp, der endda findes i stort antal lige ude i naturen.

 • Sankested

  Brungul rørhat vokser meget ofte under fyrretræer, men hvis ikke der er tilgængelige fyrretræer, kan den slå sig til tåls med en grantræ, så længe der er nok lys. Den skal have lidt sandet jord, og når forholdene er optimale (en sandet skovvej gennem en fyrretræsplantage fungerer utrolig godt) kan brungul rørhat findes i stort antal. De står lavt i skovbunden, så hold øje - og hvis først du får øje på en, er der god chance for at finde mange flere lige i nærheden.

 • Nåleskov.
 • Sæson

  Brungul rørhat topper i oktober, men kan også findes så tidligt som september og ofte hen i november. Et varmt og vådt efterår giver ekstra mange rørhatte.

 • Hele svampen: September, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Brungul rørhat bliver op til otte cm høj og har en mørkebrun, glat hat på mellem fem og ti cm, der bliver lysere ud mod kanterne. Det er en fedtet rørhat, der endda i fugtigt vejr tenderer mod det decideret slimede. Den har gule rør, der bliver mere brunlige med alderen, men det helt afgørende kendetegn ved den brungule rørhat er en brunviolet ring øverst på stokken. På den unge svamp har ringen karakter af et svøb, som går fra randen af hatten og ind til stokken, men efterhånden som svampen vokser, slipper svøbet og ender som en ring omkring stokken, der hænger lidt slapt ned over stokken. Svampens kød er hvidligt eller blegt gult.

 • Sankning

  Skær svampen af en centimeter over jorden og børst det værste jord af med en lille børste. Du kan også komme af med de smudsige dele ved at spidse bunden af stokken med en kniv. Snegle og orme er ret vilde med brungul rørhat, så tjek efter i skærefladen om svampen er angrebet af utøj, eller om kødet er pænt og ensartet. Ofte er det kun stokken og den midterste del af hatten, der er angrebet af orm. De bedste eksemplarer af brungul rørhat har stadig det hvide svøb fra hatterand til stok og er faste og spændstige i kødet. Pluk aldrig brungul rørhat efter kraftigt regnvejr, da den suger meget vand ind og bliver tæt på uspiselig.

Risiko for forveksling

Brungul rørhat kan forveksles med grovsporet rørhat, filtet rørhat og kornet rørhat - de er alle spiselige.