Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Rød Birkerørhat

Nogle rørhatte er knyttet til bestemte slags træer. Rød birke-rørhat (eller rød skæl-rørhat) hænger uløseligt sammen med birketræer, så find et birketræ, slå blikket ned og hvis du er heldig, ser du de rustrøde kugler i skovbunden.

 • Sankested

  Sankested Som navnet antyder skal du lede efter rød birke-rørhat, hvor birketræer vokser - ofte ved moser og plantager. Steder, hvor jorden ikke er for fuld og fed. Ofte finder du den i granskove, hvis der vokser nogle få birketræer hist og her, eller i den blandede skov i udkanten af granplantager.

 • Løvskov, nåleskov, by.
 • Sæson

  Rød birke-rørhat topper sidst på sommeren og lidt ind i efteråret, men kan undertiden også findes allerede i juli. Et varmt og vådt efterår giver ekstra mange rørhatte.

 • Hele svampen: August, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Rød birke-rørhat har en stor, kugleformet hat på op mod 25 cm, der med alderen bliver mere ujævn i det. Den unge svamp er orangefarvet, ældre eksemplarer er mere hen mod det læderbrune. Læg mærke til, at rød birke-rørhat har en hattehud (det yderste lag af hatten), der går en anelse ud over hattens kanter - næsten som et lille gardin. Huden er helt enkelt lidt for stor. Rørene kan være lidt grålige på de unge svampe, men bliver senere fint flødefarvede. Stokken er mellem to og fem cm tyk og næsten dækket af mørke skæl på hvid baggrund. Den er hård og fast og får en gråligt vinrød farve, hvis du trykker på den.

 • Sankning

  Skær svampen af en centimeter over jorden og børst det værste jord af med en lille børste. Du kan også komme af med de smudsige dele ved at spidse bunden af stokken med en kniv. Snegle og orme er ret vilde med rød birke-rørhat, så tjek efter i skærefladen om svampen er angrebet af utøj, eller om kødet er pænt og ensartet. Ofte er det kun stokken og den midterste del af hatten, der er angrebet af orm.

Risiko for forveksling

Rød birke-rørhat kan godt ligne andre rørhatte en del, for eksempel orange aspe-rørhat og rustrød ege-rørhat. Men de er alle sammen knyttet meget klart til specifikke træer, som de vokser under og ved. Du kan spise dem alle.