Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Korsknap

Korsknap hører til myntefamilien og kombinerer myntens friskhed med en tungere, lidt pebret smag af salvie og rosmarin. På engelsk kalder man korsknap for creeping charlie, hvilket giver god mening, når man har set korsknap invadere et område.

  • Sankested

    Korsknap frister normalt en tilværelse på skyggefulde, fugtige steder - gerne i ly af bladdække, hvor den sniger sig langs jorden og sender sine behårede stængler lige op i luften. Den kan også klare sig i sollys, men får ikke den store udbredelse, som den gør i skyggen. Korsknap er ret udbredt som ukrudt i haver og i parker, hvor den på kort tid kan indtage pænt store områder med et tæt dække. Ligesom svampe har korsknap et vidt forgrenet net af rødder, der gennemtrænger jorden, så den overlever nemt de fleste forsøg på at komme den til livs.

  • Løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
  • Sæson

    Du kan plukke korsknap hele sommeren.

  • Hele planten: Maj, juni, juli, august.
  • Beskrivelse

    Korsknap kan blive op til en halv meter høj og vokser gerne i store kolonier. Dens blade er to til tre cm i diameter, nyreformede eller runde med blødt afrundede takker. De sidder enkeltvis på stilke, der bliver mellem tre og seks cm lange, parvist overfor hinanden langs den firkantede, behårede stængel. Korsknap sætter i foråret små, lilla eller blå blomster, der er langtrukne som rør og sidder i grupper på to eller tre blomster sammen op langs den øverste del af stænglen.

  • Sankning

    Du kan spise hele planten, men de unge blade, som du let kan plukke med fingrene, er de mest eftertragtede.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.