Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandbede

Strandbede er den vilde forfader til rødbede, sukkerroe, bladbede og mange andre af nutidens spiseplanter. Den har været brugt til madlavning i Danmark i små 7.000 år - og det med god grund, for den er en af strandens mest velsmagende urter.

 • Sankested

  Strandbede kan du finde i hele landet, men især på kysterne langs Storebælt. Kig efter den på strande og strandenge og ved kystanlæg i byerne på underlag af grus eller sten. Den har brug for en del næring, så den har det bedst i selskab med rådnende tang på stranden. På stenede strande og langs stensætninger ved kysten kan du finde den lidt væk fra selve vandkanten, hvor opskyllede plantedele kan få lov at ligge og rådne.

 • Strandeng, strand, by.
 • Sæson

  Strandbede plukker man normalt i foråret og først på sommeren, hvor bladene er spæde. Senere bliver de større og grovere, men kan stadig bruges. Især mens planten blomstrer fra juni til september er den meget bitter. Efter afblomstring i oktober tager bitterheden af, og så har du en måned til at plukke strandbede, inden sæsonen slutter.

 • Blade: April, maj, juni, oktober.
 • Beskrivelse

  I sit første leveår bliver strandbede ikke særlig stor, men vokser i det, man kalder en roset; en lille, udspredt buket eller et grønt edderkoppespind af blade. Andet år vokser strandbede i vejret, sætter mange blade og bliver mere busket i udseendet. Den bliver op til halvanden meter høj med skinnende, kødfulde blade, der ligner frisk spinat. Bladene er grønne med krøllede kanter, lyse ribber og er ofte ægformede eller ligner pilespidser. Blomsterne er små og grønne.

 • Sankning

  Strandbede kan nogle steder findes i ret store mængder, så der kan du godt plukke en del. Pluk de spæde blade først på sæsonen, senere de store blade.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.