Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Ene

Enen er en af de få oprindelige nordiske nåletræer, og den er blevet brugt i køkkenet ihvertfald siden vikingetiden, hvor den indgik i fremstilling af mjød. Den bliver stadig brugt til at sætte smag på alkohol - ikke mindst gin - men den kan også meget andet.

 • Sankested

  Ene trives på heder og lignende sandede områder, hvor de står som pletter af grønt buskads eller små, opretstående træer plaget af vind og vejr. Næring behøver de ikke meget af, men lys er nødvendig for, at ene kan trives, så led efter dem på store, åbne vidder, hvor vinden har frit spil og hvor lyset falder rigeligt.

 • Græsland.
 • Sæson

  Bærrene kan plukkes året rundt.

 • Bær: Hele året.
 • Beskrivelse

  Ene er en stedsegrøn busk eller et lille træ med virkelig spidse, blågrønne nåle, der sidder tre og tre sammen i kranse rundt om grenene. De kan bliver op mod fire eller fem meter høje og har somme tider flere stammer, der vokser tæt sammen. Afhængigt af hvordan vind og vejr former dem, kan de ofte ligge mere ned end rigtigt stå op. Barken er tyk, rødbrun og har på ældre stammer en tendens til at flage af i store aflange stykker. De mørkeblå bær sidder spredt på grenene. I maj og juni blomstrer ene med grønne eller gule blomster.

 • Sankning

  Enebær er i virkeligheden små kødfyldte kogler, der har modnet på grenen over flere år. De grønne bær, som sidder side om side med de blå og modne bær, er kogler, der endnu ikke er modnet tilstrækkeligt, men som får det duggede, blåsorte udseende senere. Du skal håndplukke bærrene, for på samme gren sidder der både blomster, umodne bær og modne bær i en stor forvirring.

Risiko for forveksling

På afstand kan ene let forveksles med tuja eller cypres, der dog ikke har stikkende nåle, men korte, skælformede blade, der sidder tæt helt ind til stilken. Hvert skæl har en hvid plet på undersiden, og de ligger næsten som små tagsten uden på hinanden. Cypres er ikke giftig (bare uspiselig), men tuja indeholder i alle træets dele et giftstof ved navn thujon, som du ikke ønsker at indtage.