Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Blæretang

Blæretangen forsøger at skabe en optimal balance mellem sollys, salt og næring i vandet. Det finder den langs mange af de danske kyster, hvor den ofte ligger opskyllet i store, brune måtter i strandkanten.

 • Sankested

  Blæretangen forsøger at skabe en optimal balance mellem sollys, salt og næring i vandet. Det finder den langs mange af de danske kyster, hvor den ofte ligger opskyllet i store, brune måtter i strandkanten. Den levende blæretang suger sig fast på sten eller muslingeskaller, og vokser helst tæt på kysten, men også gerne på lidt dybere vand i bølgende tangskove på op til en meters højde.

 • Strand.
 • Sæson

  Blæretang kan i princippet høstes hele året men er bedst i forårsmånederne, hvor der ikke er så kraftig begroning af plysalger og små skaldyr.

 • Topskud: Marts, april, maj, juni.
 • Beskrivelse

  Blæretang er en brunalge, der bliver op til 70 cm lang, og som sidder fast på sten med en lille sugekop. Herfra skyder den mod overfladen båret af luftfyldte blærer langs de brune blade, der forgrener sig gaffelagtigt ud mod enderne. Helt yderst på bladene sidder frugtlegemerne, der i foråret kan ligne store noprede, hjerteformede æg, og hvor blæretangen gemmer sine frø.

 • Sankning

  Når blæretangen ligger opskyllet på stranden i store dynger, er det fordi, storm og strøm har slidt den løs fra sit underlag. Lad være med at sanke det opskyllede tang. Hold dig i stedet til den friske og levende blæretang, som du kan gå langs stranden og udvælge. Der kan godt vokse ruer, alger og andet liv på blæretangen, så udvælg den pæneste og reneste blæretang, du kan finde, og skær de yderste skud af med en saks eller kniv - så får du de lækreste og mest velsmagende dele. En god idé kan være at sanke ved lavvande, hvor der er lettere adgang til de levende alger. Du kan også dykke efter blæretang - helt ned på fem til seks meters dybde kan den gro, men når sollyset hører op, gør blæretangen det samme.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.