Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Strandvejbred

Strandvejbred er en gammel kendt råvare i det danske køkken. Den har været brugt til at lave suppe med vejbredboller, og i Sønderjylland har den erstattet grønkål i klassikeren grønlangkål.

  • Sankested

    Strandvejbred kan findes i hele landet, hvor den har tilpasset sig det salte miljø nær stranden. Du finder den ofte på strandenge, langs stenede strandbredder og der, hvor bredden møder det øvrige landskab. Du kan også finde den inde i landet langs veje, hvor der saltes.

  • Strandeng.
  • Sæson

    Du kan sanke de unge blade fra april til juni - herefter bliver bladene ofte for træ-agtige og bitre.

  • Blade: April, maj, juni.
  • Beskrivelse

    Strandvejbred har lange, smalle, kødfulde blade, der ligner overdimensionerede græsstrå. På oversiden løber en rille ned gennem bladet. Planten er mellem 5 og 50 cm høj, og bladene er samlet ved jorden i en roset, der ligner en tæt bundet buket, som stikker op ad jorden. Strandvejbred får blomster på lange, smalle stilke, der stikker et stykke op over selve planten. Blomsterhovederne er fem til seks cm lange og sidder tæt på stilken som på græs eller korn.

  • Sankning

    Strandvejbred kan smage meget forskelligt fra plante til plante, også selvom de står lige ved siden af hinanden, så pluk fra forskellige planter og find dem, der smager bedst. De planter, der står tættest mod havet, er ofte mest velsmagende. Pluk bladene et ad gangen, så du ikke hiver planten op med rod. Pluk helst de helt spæde eller unge blade. De større blade kan også bruges, men er træ-agtige og mere bitre.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.