Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Peberrod

Peberrod er en nordisk klassiker, som gror velvilligt i mange slags landskaber. Dens krøllede blade står tydeligt frem, når først du har lært den at kende. Det er en af de urter, man kan plukke mange af på de rigtige steder.

 • Sankested

  Peberrod finder du over hele landet. Den kan klare sig selv i dårlig jord, men den har det bedst med et fugtigt og næringsrigt underlag. Du finder peberrod i græsplæner, krat, græsområder langs kysten, vejkanter og på nordvendte skråninger med let skygge. Hvis jorden er god, og der er rigeligt med vand, spreder rødderne sig gevaldigt.

 • Strandeng, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Du kan høste peberrod så længe, den har blade (ellers er det svært at finde den) og så længe jorden er til at grave i - omtrent fra maj til november.

 • Rod: Maj, juni, juli, august, september, oktober, november.
 • Beskrivelse

  Peberrod kan blive op til en meter høj med store blade, der samles i roden. Bladene er mørkegrønne og har en skinnende, læderagtig overflade med klare ribber ned gennem midten og ud til kanten af bladet. Bladene er lange og ovale i formen med små takker rundt langs bladkanten. Du kan især kende peberrod på, at kanten af bladet snor sig rundt om sig selv, så det ser ud som om, det drejer sig en omgang. Selve peberrods-roden befinder sig under jorden, og vild peberrod går sjældent lige ned, men forgrener og snor sig. Planten får hvide blomster på høje stilke. De store planter kan stå som en stor fontæne af snoede blade, der stikker op ad jorden.

 • Sankning

  At sanke peberrod kræver lidt redskaber. Medbring en god haveskovl eller en spade og grav rundt om planten. Men pas på ikke at grave hele planten op eller ødelægge store dele af rodnettet. Sæt eventuelt et par stykker tilbage i jorden og dæk dem til. Hvis du gerne vil have en hel rod op, er det en god ide at bruge en haveskovl og grave efter peberrodens form i jorden. Husk, at du skal have tilladelse til at grave i jorden fra den, der ejer jorden.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.