Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Humle

Humle kender de fleste fra øl, hvor man bruger plantens blomsterstand til at give øllet bitterhed, smag og holdbarhed. Men humleskud kan også bruges i køkkenet, og de friske skud af humle, der også kaldes humleasparges, er en fantastisk spise.

 • Sankested

  Humle gror over hele landet i udkanten af løvskove og hegn, hvor der er masser af næring og fugt i jorden. Den kan både trives i fuld sol og delvis skygge, så kig efter den på steder, hvor solen kan nå planten. Humle genkender du som en lysegrøn, snigende og kravlende plante, der slynger sig op ad træer og ind i buskadser i byer, parker, private haver og havneområder.

 • Løvskov, nåleskov, by, hegn.
 • Sæson

  Humleskud kan du plukke i april og først i maj, men hvis du plukker af planten, vil der løbende komme nye, friske skud helt ind i juli eller august. Blomsten kan du normalt sanke i september.

 • Skud: April.
  Blomst: September
 • Beskrivelse

  Humle er en slyngplante, som kan blive op til seks meter lang i løbet af sommeren. Den slynger sig altid højre om, når den vokser omkring træer og pæle. Den har en smal, håret stængel og takkede blade, der er delt tre eller fire gange. Bladene er også hårede. Hunplanten får blomster, der ligner mat-grønne kogler. De tynde, spæde skud kan du finde i foråret, hvor de stikker op gennem den øvrige bevoksning.

 • Sankning

  De øverste 20 cm af de unge skud er bløde og spiselige. Det er dem, du skal plukke. Hvis du bukker skuddet bagover knækker dets top naturligt af, hvor stænglen bliver for træet - ligesom du kender det fra asparges. Blomsterne plukker eller klipper du af med en saks.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.