Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Spansk Kørvel

Spansk kørvel (eller sødskærm) smager af anis og fennikel. Den sødlige smag er perfekt i det søde køkken, men kan også sagtens finde vej til det salte - især til fisk.

 • Sankested

  Du finder spansk kørvel i hele landet, men ikke så ofte i Vest- og Nordjylland. Den trives i fugtig jord, fuld sol eller skygge i skovbrynet, løvskoven eller grøftekanten.

 • Løvskov, by, hegn, grøftekant, græsland
 • Sæson

  Du kan plukke blade og stængel fra spansk kørvel fra marts til november. Den blomstrer fra maj til juni - frøene kan du sanke midt på sommeren.

 • Blade og stængel: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november.
  Blomst: Maj, juni.
  Frø: Juni, juli.
 • Beskrivelse

  Spansk kørvel kan blive over en meter høj og har en hul og rund stængel med riller. Bladene kan minde om bregneblade. De er trekantede, deler sig i fjerlignende former og er bløde og hårede, så de nærmest virker fløjlsagtige. De små, hvide blomster sidder i paraplyformede skærme, og frøene ligner små, grønne, kantede bananer, der sidder opret i små klynger.

 • Sankning

  Du kan både bruge stængel, blade, blomst og frø fra spansk kørvel. Det er bedst at plukke de lysegrønne blade, og du skal aldrig plukke hele blade helt inde fra stilken - tag i stedet de yderste spidser fra flere planter.

Risiko for forveksling

Spansk kørvel kan forveksles med andre skærmplanter, hvoraf du især skal være opmærksom på den giftige skarntyde. Stænglen på skarntyde er glat med blåligt skær og rødplettet forneden. Det særlige ved spansk kørvel er desuden dens duft og smag af lakrids - det er der ikke andre skærmplanter, der har, så du kan altid kende spansk kørvel ved at knuse et blad mellem fingrene og dufte efter lakrids.