Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Ramsløg

Ramsløg kaldes også vild hvidløg og er en af forårets helt store delikatesser, som har været en del af vores køkken i omkring 6.000 år. Den vokser tit i store bestande, og alle dele af planten er værd at plukke.

 • Sankested

  Ramsløg findes i mange danske skove og parker - dog sjældent i Vestjylland. Den gror typisk i store kolonier i de mere skyggefulde dele af løvskove, hegn og i byens parker, hvor der er fugt i jorden. Du kan også finde ramsløg i mindre bestande under buskadser. Den overtager ofte områder og efterlader tomme skovbunde, når den i løbet af sommeren visner og forgår.

 • Løvskov, by, hegn.
 • Sæson

  Allerede i januar dukker de første små skud frem, og helt frem til juni kan du høste blade. Ramsløg blomstrer i maj, og efter afblomstring kan du plukke blomsterfrø i en kort periode. Løgene kan du sanke i efteråret og vinteren.

 • Blad: Januar, februar, marts, april, maj, juni.
  Blomst: Maj. Blomsterfrø: Maj, juni.
  Løg: September, oktober, november, december, januar, februar.
 • Beskrivelse

  Ramsløg har ellipseformede, grønne blade og hvide, stjernelignende blomster, der sidder i små skærme. Bladene har stilk i bunden og samles som en buket ved jorden. Blomsterskærmene sidder på trekantede, høje stilke. Ramsløg bliver mellem 20 og 40 cm høj. Når ramsløg afblomstrer, dannes der små, runde frøkapsler i klynger på tre.

 • Sankning

  Du kan bruge hele planten og plukke forskellige dele efterhånden, som den udvikler sig hen over sin sæson. Pluk med forsigtighed de dele af planten, du skal bruge, og hav tanke for, at der også skal være ramsløg til næste år.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten spises i begrænset mængde, da der ikke er analyser af de kemiske indholdsstoffer i frugten/frøkapslen, som derfor ikke kan sammenlignes med indholdsstoffer i bladet. Der er ikke rapporteret forgiftninger hos mennesker ved indtag af frøkapsler fra ramsløg, men pga. det begrænsede kendskab til indholdsstoffer, bør denne kun spises i små mængder.

Risiko for forveksling

Ramsløg kan forveksles med liljekonval, høsttidløs og dansk arum, der alle er giftige planter. Ingen af dem har dog ramsløgs kraftige duft og smag af hvidløg.