Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Hybenrose

Hyben er i virkeligheden en fælles betegnelse for ti forskellige slags vilde roser med spiselige frugter og blomster. Nogle hybenarter er ganske vist invasive og breder sig eksplosivt (de er på myndighedernes liste over planter der skal bekæmpes!), men du vil ikke fortryde at lade dem sprede sig til dit køkkenbord.

 • Sankested

  Hybenbusken er meget udbredt i sommerhusområder, hvor den siden 50’erne er blevet plantet ud som læhegn. De noget magre jordbundsforhold var aldrig noget stort problem for hybenplanten, som i de følgende årtier bredte sig eksplosivt - også ud i den omkringliggende natur, hvor den fik fodfæste i skovbryn og langs veje. Hyben skal bruge lys, men er ud over det ret nøjsom - den klarer salt, tørke, hård frost og salt vind, så den trives mange steder rigtig godt i klitter og strandoverdrev.

 • Strandeng, strand, by.
 • Sæson

  Blomsterbladene kan du høste i juni og juli. Modne hybenfrugter kan du normalt sanke fra juli, og de kan sagtens hænge på buskene til et godt stykke ind i oktober. De tager ikke skade af lidt nattefrost, men jo længere hen på sæsonen, du kommer, desto større er risikoen for, at de bliver angrebet af orm.

 • Blomster: Juni, juli.
  Umodne frugter: Juli, august.
  Modne frugter: Juli, august, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Hyben er en op til halvanden meter høj busk med rynkede, mørkegrønne blade og korte, brune torne. I sommermånederne blomstrer den med gullige, pink eller rosa blade med stærk rosenduft. Når den afblomstrer, sidder store bærlignende hybenfrugter på seks til ti cm i diameter tilbage. Afhængigt af hvilken slags hyben, du har med at gøre, vil frugterne være enten runde eller mere ovale i formen. De er oftest røde eller orange, men kan også være dybt kastanjefarvede eller helt brunsorte i farven.

 • Sankning

  Du kan let plukke blomsterbladene af hybenbusken, men sørg for ikke at beskadige frugtlegemet. Frugterne vrider du let af busken eller klipper dem af med en saks.

Risiko for forveksling

Det kan være svært at skelne de forskellige slags forvildede roser fra hinanden, men der er ikke risiko for at forveksle dem med noget giftigt. Den mest udbredte hyben i Danmark hedder rynket rose og har runde frugter, mens eksempelvis hunderosens frugter er mere aflange. En tredje slags hyben er klitrosen, der har bittesmå, brunsorte frugter, men de opfører sig alle nogenlunde ens i køkkenet.