Gå til VILDMAD.dk her

Pigsvamp, almindelig

Almindelig pigsvamp er udbredt og ret eftertragtet - ofte som erstatning for kantareller. De findes i stort antal, smager godt og er meget lette at genkende.

 • Almindelig pigsvamp vokser i både løvskov og nåleskov, ofte i små eller lidt større kolonier. Den bliver op til otte cm høj og har en uregelmæssigt hvælvet hat på 5-15 cm, der hos ældre svampe bliver mere og mere flad, ujævn og nedtrykket i midten som en navle. Hatten er som regel hvid og cremet i farven, men den kan også bevæge sig over i det næsten orangebrune. Stokken er lidt lysere end hatten og op til et par cm tyk. Det helt karakteristiske ved pigsvampen er, at den under hatten hverken har rør, ribber eller lameller, men lyse pigge, der hænger ned fra hatten som små istapper. Piggene kan være op til en cm lange og en halv mm i diameter. Pluk svampen ved forsigtigt at vride den løs eller skære den over ved foden og fjern det værste jord med en børste.

 • Løvskov, nåleskov.
  Hele svampen: Juli, august, september, oktober, november.
  Sådan genkender du almindelig pigsvamp
  • 1. Den cremehvide farve, der kan bevæge sig hen i det orangebrune.
   2. De lyse pigge under hatten.
   3. De uregelmæssige kanter på hatten, der er hvælvet på unge svampe og mere nedtrykket i midten hos de ældre.

Risiko for forveksling

Almindelig pigsvamp kan forveksles med rødgul pigsvamp, der også kan spises, men har en lidt mildere smag end almindelig pigsvamp - og er mere orange i farven.

KOMMER SNART