Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Østershat, almindelig

Østershat er en fremragende spisesvamp, som endda byder sig til i vintersæsonen, hvor svampesankeren ikke har meget andet at glæde sig over.

 • Sankested

  Almindelig østershat vokser på dødt og døende løvtræ - meget ofte bøgetræer, men også pil og poppel kan huse østershat. I visse tilfælde kan du endda finde den på nåletræer. Østershat finder du også podet på træstubbe i haver og parker.

 • Løvskov, by.
 • Sæson

  Almindelig østershat er en vintersvamp og kan overleve selv relativt hårde perioder med frost.

 • Hele svampen: Oktober, november, december, januar, februar, marts.
 • Beskrivelse

  Både form og farve på en østershat kan sammenlignes med en østers - harmonisk og vifteformet. Farvemæssigt bevæger østershatten sig fra stålgrå til mere brunlige eller dueblå nuancer. Hatten er op til 15 cm i diameter, glat og lettere glinsende. Lamellerne er cremehvide eller gråblå, sidder tæt og løber et stykke ned ad stokken. Stokken er to til tre cm lang, hvid og glat. Østershatte vokser mange sammen i bundter.

 • Sankning

  Skær svampen af træet og kasser den nederste del af stokken. Kun de yngre østershatte er værd at tage med hjem.

Risiko for forveksling

Almindelig østershat kan forveksles med gummihat (sildig epaulethat) og korkagtig østershat. Ingen af dem er giftige, men de er ikke værd at tage med i køkkenet. Gummihat er mere olivengrøn med lædergule lameller, mens korkagtig østershat er mere sej i kødet end almindelig østershat. Den har en skællet hat og er læderbrun i midten med lysning ud mod hattens rand.