Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Skovmærke

Skovmærke har været brugt i det meste af Nordeuropa til madlavning og til at fremstille snaps og kryddervin. Den har et højt indhold af kumarin, som er en af de bærende smagsgivere i kanel.

 • Sankested

  Skovmærke kan du finde i det meste af landet. Det er en hårdfør plante, der kan lide fugtig muldjord og gerne står, hvor blade får lov at formulde i skovbunden. I modsætning til mange andre urter trives den i skyggen, hvor den tit danner et grønt tæppe mellem træerne. Kig efter skovmærke i skove, hegn, grøftekanter og parker.

 • Strandeng, løvskov, nåleskov, by, hegn, grøftekant, græsland.
 • Sæson

  Hele planten kan du plukke fra marts til oktober, men den er især aromatisk og smagfuld lige inden og mens den blomstrer. Blomstring sker typisk fra maj til juli, men nogle gange blomstrer skovmærke helt til oktober.

 • Blomster: maj, juni, juli, august, september, oktober.
  Hele planten: Marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober.
 • Beskrivelse

  Skovmærke bliver mellem 15 og 25 cm høj og har en glat stilk og smalle, spidse, lancetformede blade, der sidder i karakteristiske kranse op langs stilken. Den har små, hvide blomster, der sidder et par stykker sammen i toppen af urten. De karakteristiske kranse af otte blade, gør den til en let genkendelig urt.

 • Sankning

  Pluk hele blomsten lige over den sidste bladkrans, så den kan vokse videre.

 • NB!

  Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets planteliste bør planten spises i begrænset mængde, da skovmærke indeholder aromastoffet kumarin, der kan medføre sundhedsmæssige betænkeligheder ved et indtag på mere end 7 g frisk skovmærke (for en voksen på 70 kg).

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.