Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Hassel

Hvis du kun har smagt de hasselnødder, man køber i butikkerne, så skal du forberede dig på en stor overraskelse, når du første gang spiser en frisk hasselnød lige fra træet. Her er den ægte, saftige oplevelse af den danske nationalnød.

  • Sankested

    Hassel er en sejlivet busk, der findes over hele landet, men som foretrækker jord med masser af næring. Den vokser i løvskove, krat og hegn, og er ret udbredt i og i nærheden af byer. Finder du et stort egetræ, så kan du være heldig, at en hasselbusk har slået rod under det store træ, hvor lyset slipper igennem trækronen. Bøgeskove er derimod ikke hassels favoritsted, for bøgetræerne tager for meget af lyset. Det er ikke sjældent at se hassel vokse i større sammenhængende krat.

  • Løvskov, by, hegn.
  • Sæson

    Hassel blomstrer tidligt på foråret med lange, hængende blomsterstande (såkaldte “rakler”, der ligner lidt larver). I maj springer bladene ud, og i efteråret kan du plukke nødderne - de umodne nødder allerede fra slutningen af august.

  • Umodne nødder: September.
    Modne nødder: Oktober.
  • Beskrivelse

    Normalt er hasselbusken en høj busk med mange gråbrune stammer, der stritter op i vejret ved siden af hinanden, men under de rigtige forhold kan busken udvikle sig til et egentligt træ med en stamme på op til 25 cm i diameter. Bladene er hjerteformede og savtakkede i kanterne - stilkene har en lidt håret bevoksning. Blomsterne er rødgule. De hårde, brune nødder sidder i klaser og er omkring halvanden cm i diameter. Når nødderne er knækket åbenbarer de en brun hinde, der skjuler en rund, råhvid nød.

  • Sankning

    Det er bedst at plukke nødderne direkte fra træet, da de hurtigt bliver ormebefængte, når først de har ramt jorden. Men du skal være på pletten, for egernet lurer også på, hvornår nødderne er modne, og slår til uden tøven. Læg eventuelt en presenning under hasselbusken og ryst grundigt, så de modne nødder falder af.

Risiko for forveksling

Ingen risiko for forveksling.