Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Skovjordbær

På svensk hedder skovjordbær smultron - et ord, der smelter i munden fuldstændig ligesom skovjordbærret. Skovjordbær smager af sommer, fuglesang og solskin og byder på den perfekte sankeoplevelse for børn.

 • Sankested

  Skovjordbær kryber rundt under knæhøjde på bakker og skrænter - ofte uden at blive bemærket. Den vokser i skovlysninger og på engdrag, og du kan ofte finde den i villakvarterer og haver, hvor man har plantet skovjordbær som bunddække. Den er mindre udbredt i det vestlige Danmark.

 • Løvskov, by, hegn, grøftekant.
 • Sæson

  Du kan plukke skovjordbær fra juni til august.

 • Bær: Juni, juli, august.
 • Beskrivelse

  Skovjordbær er en lille, undseelig plante, der ikke bliver mere end 15 eller 20 cm høj - som regel en god del mindre. Til gengæld kan den sprede sig over ret store områder. Planten har tre-fingrede blade med bleg underside og blomstrer med små, hvide blomster i maj og juni. Midt i blomsterne sidder en gul bund, der senere på sommeren udvikler sig til de små, røde frugter, du er på udkig efter.

 • Sankning

  Ofte vokser skovjordbær som bunddække i villakvarterer langs hække og i skovbryn, hvor de er oplagte mål for hunde, der træder af på naturens vegne, så skyl skovjordbærrene inden du spiser dem. De små skovjordbær er normalt lette at plukke af planten, men hvis de er meget modne og smatter mellem dine fingre, kan du eventuelt klippe en lille centimeter af stilken med af. Medbring en plastikbeholder med tætsluttende låg, når du skal plukke skovjordbær - og væbn dig med tålmodighed. De kan tage lang tid at samle, men det er hele indsatsen værd.

Risiko for forveksling

Skovjordbær kan forveksles med bakke-jordbær og jordbærpotentil. Begge er gode, spiselige jordbærarter, men ret sjældne. I villakvarterer bruger man ofte pynte-sorter, der ikke smager af ret meget, og hvor bærrene ofte har en mere aflang form end de rigtige skovjordbær, der er runde.