Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her

Katost, almindelig

Den hverken dufter eller smager af ost, men frugten fra almindelig katost kan godt ligne en lille ost med hul i midten. For sankeren er det dog ikke bare frugten, der er værd at gå efter. Også de friske blade og lilla blomster har klart køkkenpotentiale.

  • Sankested

    Katost skal bruge sol, så led efter den på åbent land, i skovbryn og ved grøftekanter og strande. Jorden må gerne være lidt tør og kalket. Ofte finder du også almindelig katost nær menneskelig bebyggelse, for eksempel i havnearealer og ved vejkanter. Den er også plantet ud i mange haver og parker. Almindelig katost er ret udbredt i det meste af landet, men mere sjælden i Nord-, Midt- og Vestjylland.

  • Strandeng, by, hegn, grøftekant, græsland.
  • Sæson

    Blade indsamler du i maj, blomster fra juni til et stykke ind i august. Umodne frø kan du høste i juli og august.

  • Blade: Maj.
    Blomster: Juni, juli, august.
    Umodne frø: Juli, august.
  • Beskrivelse

    Almindelig katost bliver op til en meter høj og står fra juli til september med dybt rødviolette blomster, der sidder i knipper på to til seks sammen. Hver blomst består af fem kronblade med tre mørkerøde striber ned gennem bladet og ligner lidt stokroser. Bladene er takkede, nyreformede og sidder spredt på stænglen, der er lidt ru og behåret, ret lige og opadstræbende.

  • Sankning

    Du vil normalt være ude efter almindelig katosts blade og blomster. Pluk forsigtigt med en kniv eller saks - og riv ikke roden op. De grønne, umodne frø kan du også sanke.

Risiko for forveksling

Almindelig katost kan nemt forveksles med andre typer katost, der også er spiselige. Ellers ingen risiko for farlige eller uhensigtsmæssige forvekslinger.