Er du skolelærer? Gå til undervisnings-sitet her
  • Tang

  • Hvornår er tangen bedst?

    Det meste tang er bedst i foråret, hvor der ikke er for meget begroning af alger og skaldyr på bladene endnu, men mange steder kan du også sagtens plukke tang hen over sommeren.

  • Hvordan kender jeg tang?

    Tang har ikke rødder som planter, men gror med sugekopper på sten under vandet. Derfor finder du aldrig tang på sandbund. På sandbund kan der til gengæld vokse nogle lange strå, som ligner græs. Det er ikke tang, men søgræs - og det kan ikke spises. Kig efter tang på kystværk, langs strande med stenbund eller rev og stensætninger. Vær opmærksom på, at selvom du står på en sandstrand, kan der sagtens være stensætninger i vandet, hvor tangen gror.

  • Hvad skal jeg have med af udstyr, når jeg plukker tang?

    Det kan være svært at aflæse landskabet under vand, så at høste tang kræver, at man er klædt på til at gå i vandet. Hvis du plukker tang udenfor de varme måneder, er det en god idé at være bevæbnet med enten lange gummistøvler eller waders (ellers kan du nok nøjes med at smøge bukserne op og gå barfodet). Ud over det kan du få brug for en saks til at klippe de yderste skud af tangens blade.

  • Hvordan plukker jeg tang?

    Lad være med at rive tangen af stenene. Klip eller pluk de yderste centimeter af bladene og lad resten af tangen stå, så den kan skyde videre. De tangarter, der vokser helt tæt på kysten (eksempelvis lav klørtang, blæretang og tarmrørhinde), kan du ved lavvande nå uden at få vand til meget op over knæene. Hvis du er på jagt efter sukkertang, der vokser længere fra kysten, skal du i vandet med en dykkermaske og snorkel - eventuelt i våddragt, hvis vandet er køligt. Lad være med at plukke tang, der er meget begroet med små muslinger og plysalger - det er for stort et arbejde at rense.

  • Hvordan renser jeg tang?

    De rester af sand, muslinger og plystang, der sidder fast på tangbladene, når du har plukket dem, skyller du med det samme af i havvandet. Hvis der er brug for at rense tangen en gang til, når du kommer hjem, så lav en saltvandsopløsning af havsalt i en balje og skyl tangen godt igennem.

  • Er der noget særligt, jeg skal passe på, når jeg sanker tang?

    Der findes ikke giftig tang - kun tang, der er mere eller mindre velegnet til at spise. En god tommelfingerregel er, at hvis du finder planter under vandet, der gror på sandbund eller som driver frit rundt i vandet, er det ikke spiseligt. Drivende tang er som regel dødt tang, der har revet sig løs. Du skal kun plukke levende tang, der sidder fast på sten under vandet, og du skal ikke plukke tang i nærheden af spildevandsudløb og andre steder, hvor der er risiko for, at vandet er forurenet.

  • Hvordan skal jeg opbevare tang?

    Tang kan holde sig i et par dage i køleskab i en tætsluttende beholder, men hvis du skal opbevare den i længere tid, skal du tørre den - enten i ovnen eller ved at hænge den op til tørre i nogle dage. I varmluftovn skal tangen have 120° indtil tangflagerne er sprøde. Den tørrede tang opbevares i en lufttæt beholder og kan holde sig stort set for evigt. Du kan altid bløde den op igen i saltvand.